English

Diensten

Mensen

Kantoor

Contact

Klachten

Bouwrecht

Veel gestelde vragen

Sommige veel gestelde vragen kunnen betrekkelijk eenvoudig worden beantwoord. Het blijft echter altijd zaak om ook rekening te houden met andere vragen betreffende uw situatie, waarop het antwoord wellicht minder eenvoudig is. Juridisch advies is maatwerk, toegesneden op uw specifieke situatie.

 

De aannemingsovereenkomst en de UAV 1989

De UAV 1989 zijn algemene voorwaarden in de zin van 6:225 lid 3 BW. Om te zorgen voor toepasselijkheid van deze voorwaarden zal bij de aanbieding (van de overeenkomst) verwezen moeten worden naar de toepasselijkheid van de UAV 1989. Een exemplaar van deze voorwaarden (UAV 1989) zal gelijktijdig bij het doen van de aanbieding moet worden overhandigd of toegezonden. Dat is anders wanneer het aanbod betrekking heeft op een uitnodiging van een mogelijke opdrachtgever die in zijn uitnodiging al verwijst naar de UAV 1989.

 

De aannemingsovereenkomst en de AVA 1992

Ook de AVA 1992 zijn algemene voorwaarden in de zin van 6:225 lid 3 BW. Om te zorgen dat deze algemene voorwaarden toepasselijk zijn zullen (ook) deze voorwaarden bij de aanbieding (van de overeenkomst) verwezen moeten worden naar de toepasselijkheid van de AVA 1992. Een exemplaar van deze voorwaarden (AVA 1992) zal gelijktijdig bij het doen van de aanbieding moet worden overhandigd of toegezonden. Dat is anders wanneer het aanbod betrekking heeft op een uitnodiging van een mogelijke opdrachtgever die in zijn uitnodiging al verwijst naar de AVA 1992. De AVA 1992 zijn overigens bedoeld voor de overeenkomsten die zien op kleinere opdrachten.

 

Nog meer algemene voorwaarden (de RVOI 1998 en de SR 1997)

Zowel de RVIO 1998 als de SR 1997 zijn algemene voorwaarden die door respectievelijk technische adviseurs/ingenieurs, danwel architecten van toepassing worden verklaard bij uitvoering van de respectieve opdrachten. In deze voorwaarden zijn onder meer vergaande uitsluitingen/beperkingen van aansprakelijkheid van deze te onderscheiden beroepsbeoefenaars opgenomen bij de uitvoering van hun werkzaamheden.

De RVOI 1998 zijn de algemene voorwaarden die door technische adviseurs/ingenieurs vaak bij de aanvaarding en uitvoering van adviesopdrachten van toepassing worden verklaard.

De SR 1997 zijn de algemene voorwaarden die veelal door architecten aangesloten bij de BNA bij de aanvaarding en uitvoering van hun opdrachten van toepassing worden verklaard.

 

Aansprakelijkheid van de aannemer voor de schade die de opdrachtgever lijdt als niet op de overeengekomen datum wordt opgeleverd

Overschrijding van de bouwtijd is een veelvoorkomend euvel. De opdrachtgever zal bij bouwtijd overschrijding aansprakelijk moeten stellen. De omvang van de aansprakelijkheid van de aannemer is afhankelijk van de inhoud van de (aannemings-)overeenkomst. Van belang daarbij is (allereerst) het antwoord op de vraag of de UAV 1989 of de AVA 1992 van toepassing zijn, en vervolgens het antwoord op de vraag hoe de boete-/kortingsregels die in deze verschillende algemene voorwaarden (UAV 1989 of de AVA 1992) zijn opgenomen zijn verwerkt/zijn toe te passen volgens de door partijen gesloten aannemingsovereenkomst.

 

Aansprakelijkheid van de aannemer na uitvoering en oplevering

Uitgangspunt is dat de aannemer na de oplevering, uitgaande van de toepasselijkheid van de UAV 1989 of de AVA 1992, gekweten is. Dit is anders als er sprake is van een verborgen gebrek als bedoeld in paragraaf 12 lid 2 UAV 1989 of van artikel 10 lid 1 van de AVA 1992.

 

Door de aannemer te versterken garanties voor dat de aannemer met de uitvoering begint

Het is zeker niet ongebruikelijk dat voor bepaalde onderdelen van een werk door de aannemer garantieverklaringen worden afgegeven. Paragraaf 22 UAV 1989 voorziet daarin.

 

Wijzigingen door de opdrachtgever tot wijzigingen in de aannemingsovereenkomst

In beginsel is een opdrachtgever bevoegd tot het doen van meer- en minderwerkopdrachten. De UAV 1989 voorziet hierin met twee paragrafen (de paragrafen 35 en 36 van de UAV 1989). Ook in de AVA 1992 is hierin voorzien (artikel 13 AVA 1992). De aannemer is gehouden wijzigingen uit de voeren binnen de in deze te onderscheiden algemene bepalingen opgenomen grenzen.

 

Het begrip onwerkbare werkdag

Of sprake is van een onwerkbare werkdag hangt af van de aard van het werk en de stand van het werk. In paragraaf 8 lid 2 UAV 1989 en artikel 7 lid 1 slot, AVA 1992 is opgenomen hoe daarmee is om te gaan.

 

Het retentierecht van de aannemer

Als de opdrachtgever zijn (betalings-)verplichtingen niet nakomt heeft de aannemer – er tenminste van uitgaande dat de aannemer ook feitelijk de beschikkingsmacht heeft over het (bouw-)werk – de mogelijkheid zijn retentierecht uit te oefenen. Het retentierecht is een bijzonder opschortingsrecht dat aan een contractspartij toekomt wanneer zijn wederpartij niet of niet tijdig betaalt. Het retentierecht gaat – zoals gezegd – uit van feitelijke beschikkingsmacht. Gebruikelijk is dat bij de oplevering het werk ter beschikking komt van de opdrachtgever en voor rekening en risico komt van de opdrachtgever zodat op dat moment de feitelijke macht van de aannemer en dus ook zijn bevoegdheid om zich te beroepen op het retentierecht verloren gaan.

 

De aannemingsovereenkomst en het arbitraal beding

Veelal wordt om een arbitraal beding op te nemen in de aannemingsovereenkomst waardoor de Raad van Arbitrage voor de Bouwbedrijven in Nederland als bevoegde instantie (met uitsluiting van de gewone rechter) wordt aangewezen als bevoegde rechter om te oordelen over geschillen. Een procedure bij de Raad van Arbitrage wordt als een snelle, goed gestructureerde, procedures ervaren waarbij bovenal geoordeeld wordt door een deskundige raad van arbiters. Zowel de UAV 1989 als de AVA 1992 voorzien in een arbitrale beding.

 

 

 

 

Praktijkgebieden

 

© Sleutels 2022

Disclaimer