English

Diensten

Mensen

Kantoor

Contact

Klachten

Huurrecht

Veel gestelde vragen

Zowel huurders als verhuurders van onroerend goed hebben vaak vragen over aard en inhoud van de huurovereenkomst. Sommige veel gestelde vragen kunnen eenvoudig worden beantwoord. Het blijft echter altijd zaak om ook rekening te houden met andere vragen betreffende uw situatie, waarop het antwoord wellicht minder eenvoudig is. Juridisch advies is maatwerk, toegesneden op uw specifieke situatie.

 

Moet een huurovereenkomst per se schriftelijk zijn?

Neen, het is niet altijd noodzakelijk om een huurovereenkomst op schrift te stellen. Ook aan een mondelinge overeenkomst zijn partijen gebonden. Het is natuurlijk wel verstandig om een huurovereenkomst op papier te zetten, al is het maar om bepaalde afspraken ten aanzien van de huur/verhuur te kunnen bewijzen.

 

De gewenste huurprijs bij huur en verhuur van woonruimte

Uitgangspunt is dat partijen ‘vrij’ zijn bij de vaststelling van de hoogte van de huurprijs. Echter, bij huur/verhuur van woonruimte heeft huurder tot 6 maanden na het aangaan van de huurovereenkomst de mogelijkheid om de overeengekomen huurprijs ter beoordeling voor te leggen aan de Huurcommissie. De Huurcommissie zal dan aan de hand van het geldende puntensysteem de maximaal redelijke huurprijs voor de betreffende woonruimte vaststellen en, voor zover aangewezen, de huurprijs verlagen.

 

De gewenste huurprijs bij huur en verhuur van bedrijfsruimte

Uitgangspunt is ook hier dat partijen ‘vrij’ zijn bij de vaststelling van de hoogte van de huurprijs. Echter, afhankelijk van het antwoord op de vraag met welke soort bedrijfsruimte partijen van doen hebben, bestaat voor (een der) partijen de mogelijkheid om de kantonrechter te vragen de huurprijs opnieuw vaststellen en de prijsafspraken van partijen terzijde stellen. Stel bijvoorbeeld dat een huurovereenkomst is aangegaan voor vijf (5) jaren en vijf (5) optiejaren. In dat geval kan zowel na het einde van de eerste periode van vijf jaar als na de tweede periode van vijf jaar, een verzoek gedaan worden tot wijziging van de huurprijs.

 

Geen einde van de huurovereenkomst woonruimte door opzegging verhuurder

Na opzegging door verhuurder eindigt de huurovereenkomst niet. Verhuurder zal om tot beëindiging te kunnen komen een procedure bij de kantonrechter aanhangig moeten maken. Tot het moment dat de rechter onherroepelijk heeft beslist, blijft de huurovereenkomst van kracht. De huurovereenkomst eindigt wel door opzegging door huurder. Huurder dient zich dan wel te houden aan de wettelijke opzegtermijn.

 

 

 

 

Praktijkgebieden

 

© Sleutels 2022

Disclaimer